Zapewnienie bezpieczeństwa żywności w oparciu o proces wdrażania systemu HACCP w wybranych zakładach przemysłu spożywczego

Autor

DOI:

https://doi.org/10.52934/wpz.43

Słowa kluczowe:

jakość, bezpieczeństwo żywności, Dobra Praktyka Higieniczna

Abstrakt

W artykule podjęto próbę oceny procesu wdrażania systemu HACCP w zakładzie przemysłu piekarniczego i zakładzie przetwórstwa owocowo-warzywnego. Do realizacji przyjętego celu zastosowano metodę sondażu diagnostycznego oraz analizę dokumentów zakładowych. Zarządzanie jakością żywności jest na owe czasy koniecznym elementem, na którym przemysł spożywczy opiera swoje funkcjonowanie. Podstawowym narzędziem w dążeniu do wysokiej jakości żywności jest system HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) uznany powszechnie za najbardziej skuteczny sposób zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Skuteczność wdrożenia i funkcjonowania systemu HACCP uwarunkowana jest właściwym zaprojektowaniem samego przedsięwzięcia, z uwzględnieniem szeroko rozumianych zasad zarządzania jakością w każdym obszarze działania przedsiębiorstwa.

Bibliografia

Głodkowski O., Malinowski B., Wójcik A., HACCP w handlu detalicznym, Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości, Warszawa 2004.

Kwiatek K., Michalski M., System HACCP dla inspektorów weterynaryjnych nadzorujących żywność pochodzenia zwierzęcego, Wydawnictwo PIWet, Puławy 2012.

Płaza G., Zarządzanie bezpieczeństwem produkcji żywności w kierunku poprawy jakości produktu, Systemy wspomagania w inżynierii produkcji, Wydawnictwo PŚ, Volume 6, 2017.

Przystupa K., Wybór punktów krytycznych w systemie HACCP, Czasopismo „Przemysł Spożywczy”, tom 67, 2013.

Toruński J., Zarządzanie jakością w przemyśle spożywczym, Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach, nr 95, Siedlce 2012.

Turlejska H., Zasady prowadzenia weryfikacji systemu HACCP, Instytut Żywności i Żywienia, Biuletyn Polskiego Stowarzyszenia Pracowników, Wydawnictwo DDiD, Warszawa 1/2010.

Rozporządzenie WE Nr 178/2002.

Pobrania

Opublikowane

31.12.2019

Jak cytować

Maziarz, P. (2019). Zapewnienie bezpieczeństwa żywności w oparciu o proces wdrażania systemu HACCP w wybranych zakładach przemysłu spożywczego. Współczesne Problemy Zarządzania, 7(2 (15), 121–130. https://doi.org/10.52934/wpz.43