Ensuring food safety based on the process of implementing the HACCP system in selected food industry facilities

Authors

DOI:

https://doi.org/10.52934/wpz.43

Keywords:

quality, food safety, Good Hygienic Practice, Good Manufacturing Practice

Abstract

The article attempts to assess the process of implementing the HACCP system in bakery and fruit and vegetables processing plants. The methods of diagnostic survey and analysis of company documents were used to achieve the adopted goal. Food quality management at that time is a necessary element on which the food industry bases its functioning. The basic tool in the pursuit of high quality food is the HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) system widely recognized as the most effective way to ensure food health safety. The effectiveness of the implementation and functioning of the HACCP system is conditioned by the proper design of the enterprise itself, taking into account the broadly understood principles of quality management in every area of the company’s operations.

References

Głodkowski O., Malinowski B., Wójcik A., HACCP w handlu detalicznym, Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości, Warszawa 2004.

Kwiatek K., Michalski M., System HACCP dla inspektorów weterynaryjnych nadzorujących żywność pochodzenia zwierzęcego, Wydawnictwo PIWet, Puławy 2012.

Płaza G., Zarządzanie bezpieczeństwem produkcji żywności w kierunku poprawy jakości produktu, Systemy wspomagania w inżynierii produkcji, Wydawnictwo PŚ, Volume 6, 2017.

Przystupa K., Wybór punktów krytycznych w systemie HACCP, Czasopismo „Przemysł Spożywczy”, tom 67, 2013.

Toruński J., Zarządzanie jakością w przemyśle spożywczym, Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach, nr 95, Siedlce 2012.

Turlejska H., Zasady prowadzenia weryfikacji systemu HACCP, Instytut Żywności i Żywienia, Biuletyn Polskiego Stowarzyszenia Pracowników, Wydawnictwo DDiD, Warszawa 1/2010.

Rozporządzenie WE Nr 178/2002.

Published

2019-12-31

How to Cite

Maziarz, P. (2019). Ensuring food safety based on the process of implementing the HACCP system in selected food industry facilities. Contemporary Management Problems, 7(2 (15), 121–130. https://doi.org/10.52934/wpz.43