Management style as a determinant of the management of wedding-type catering establishments on the example of Duet in Przeworsk

Authors

DOI:

https://doi.org/10.52934/wpz.174

Keywords:

management style, human resource management, organizational culture, motivation factors, employee competences, human capital

Abstract

Effective personnel management in a company is a growing challenge for superiors. It depends on them what management style will be used in their company. The article presents an analysis of the literature on management styles and the results of own research carried out in the organization. Among the adopted goals, the most important was:

– showing the methods of the supervisor’s influence on the effective work of the personel, for your business success.

In order to implement the full problems of work, a research hypothesis was also formulated:

– effective and efficient management staff open to cooperation with workers it contributes to ensuring a high level of security. Increasing the efficiency of the enterprise.

The empirical material fully confirms the stated goal and research assumptions, and formulates certain final conclusions.

References

Aniszewska, G. (red.) (2007). Kultura organizacyjna w zarządzaniu. Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne.

Armstrong, M. (1998). Zarządzanie zasobami ludzkimi. Strategia i działanie. Wydawnictwo Profesjonalnej Szkoły Biznesu.

Armstrong, M. (2007). Zarządzanie zasobami ludzkimi. Oficyna a Walters Kluwer business.

Benedikt, A. (2003). Motywowanie pracowników w sytuacjach kryzysowych. Wydawnictwo Astrum.

Charakterystyka kelnera na wesele. (2013). Top Presell Pages. https://toppresellpages.pl/charakterystyka-kelnera-na-wesele/ (dostęp: 15.04.2022).

Ciupak, E., Czerwiński, M., Makulski, J. K., Żygulski, K. (1997). Nowe obyczaje i obrzędy. Szkice. Wydawnictwo Młodzieżowa Agencja Wydawnicza.

Drucker, P. (1997). Praktyka zarządzania. Nowoczesność. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Krakowie.

Gajek, K. (2015). Ślub doskonały. Wydawnictwo Zwierciadło.

Grabiec, O. (2020). Zarządzanie zasobami ludzkimi w przedsiębiorstwie. Wybrane aspekty teoretyczno‐badawcze. Dom Wydawniczy Elipsa.

Haromszeki, Ł. (red.) (2020). Zarządzanie kapitałem ludzkim w organizacjach zróżnicowanych kulturowo. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.

Interpelacja nr 14214. (2021). Rada Ministrów. https://www.sejm.gov.pl/Sejm9.nsf/InterpelacjaTresc.xsp?key=BVEB6R (dostęp: 25.03.2022).

Juchnowicz, M. (2014). Zaangażowanie pracowników. Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne.

Kisielnicki, J. (2008). Zarządzanie. Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne.

Kompendium HR. (2016). Wyzwania HR. Pracuj.pl. https://wyzwaniahr.pracuj.pl/publications/kompendium-hr-2016/ (dostęp: 12.04.2022).

Krol, H., Ludwiczyński, A. (2006). Zarządzanie zasobami ludzkimi. Tworzenie kapitału ludzkiego organizacji. Wydawnictwo Naukowe PWN.

Mintzberg, H. (2012). Zarządzanie jako sztuka, rzemiosło i nauka. Wydawnictwo Wolters Kluwer.

Mitzel, G. (1998). Wprowadzenie do psychologii. Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne.

Pocztowski, A. (2007). Zarządzanie zasobami ludzkimi. Strategie – procesy – metody. II wydanie zmienione. Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne.

Popyt na pracę. (2012). Mfiles.pl. https://mfiles.pl/pl/index.php/Popyt_na_prac%C4%99 (dostęp: 04.04.2022).

Sikorski, Cz. (2004). Motywacja jako wymiana – modele relacji między pracownikami a organizacją. Wydawnictwo Difin.

Tokarz, A. (2005). Dynamika procesu twórczego. Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie.

Published

2022-06-30

How to Cite

Cyrek, M., & Fedan, R. (2022). Management style as a determinant of the management of wedding-type catering establishments on the example of Duet in Przeworsk. Contemporary Management Problems, 10(1(20), 45–66. https://doi.org/10.52934/wpz.174

Issue

Section

Artykuły