Assessment of the functioning of the HACCP system in a food business entrproce according to employees opinion – a case

Authors

DOI:

https://doi.org/10.52934/wpz.148

Keywords:

quality management system, HACCP system, food safety, food industry

Abstract

The paper presents the results of research on the assessment of the functioning of the HACCP system in the opinion of employees of dairy industry. The research included, among others, issues related to the employees perceptron of activities related to the introduction and operation of the HACCP system, as well as the determination of barriers, causes and benefits related to the implementation of the HACCP system in the enterprise.

References

Choroszyk, K., Tereszkiewicz, K. (2014). Znaczenie i weryfikacja systemu HACCP w łańcuchu przetwórstwa mięsnego. Logistyka, 3, 1017–1024.

Grębowiec, M. (2012). Wpływ integracji Polski z Unią Europejską na zmiany w podejściu do zapewnienia jakości produktów żywnościowych. Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego, 12(27(1), 63–74.

Juarez, A. E., Barba, F., Civit, D. (2019). Plan de analisis de peligros y puntos criticos decontrol (HACCP) para Ricotta semigrasa. Facultad de Ciencias Veterinarias UNCPBA, 7.

Kurpiel, M., Kucab-Bąk, K. (2020). Zarządzanie wiedzą na podstawie analizy wpływu narzędzi sprzedaży internetowej na zachowania konsumenta. W: R. Pukała (red.), Współczesne Problemy Zarządzania (s. 62). Wydawnictwo Państwowej Wyższej Szkoły Techniczno-Ekonomicznej im. ks. Bronisława Markiewicza w Jarosławiu.

Morkis, G. (2012). Zakres wdrożenia obligatoryjnych systemów zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego i zarządzania jakością w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego w Polsce. Żywność: nauka – technologia – jakość, 5(84), 203–214.

Morkis, G. (2014). Systemy zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności w przemyśle spożywczym w Polsce. Roczniki Naukowe Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 16(6), 366–370.

Sałata, B. (2012). Zintegrowane zapewnienie bezpieczeństwa i jakości żywności GlobalGAP. Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu.

Skrzypek, E. (2005). Wpływ zarządzania jakością na konkurencyjność przedsiębiorstwa w warunkach Unii Europejskiej. Problemy Jakości, 37(11), 12–19.

Skrzypek, E., Michalski, M., Prochniak, A., Wnuk, A. (2004). HACCP jako podstawa działalności polskich przedsiębiorstw branży spożywczej na rynku Unii Europejskiej. Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska. Sectio H, Oeconomia, 38, 303.

Tarczyńska, A. S., Kowalik, J. (2012). Analiza systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności w branży mleczarskiej. Zarządzanie i Finanse, 10(2(3), 18–32.

Trafiałek, J., Kołożyn-Krajewska, D., Fronc, E. (2004). Stopień wdrożenia systemów zapewnienia bezpieczeństwa żywności w polskich zakładach. Żywność: nauka – technologia – jakość, 4(41), 126–136.

Turlejska, H., Pelzner, U. (2003). Wdrażanie systemu HACCP w małych i średnich przedsiębiorstwach sektora żywnościowego. Poradnik dla kierujących zakładem. Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa.

Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. – o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2006 r. nr 171, poz. 1225).

Published

2021-12-31

How to Cite

Górka, M., Ślusarczyk, B., Woźniak, A., & Wojtoń, P. (2021). Assessment of the functioning of the HACCP system in a food business entrproce according to employees opinion – a case. Contemporary Management Problems, 9(2(19), 7–21. https://doi.org/10.52934/wpz.148

Issue

Section

Artykuły